TÆNDER: KOLLAGEN OG BOUILLON EFTER TANDEKSTRAKTION

Et smukt smil med lige, lyse hvide tænder og velplejede tandkød, ønsker vi os alle. Den som ikke passer ordentligt på sine tænder, kan få karies eller parodontose. Men selvom man pudser tænderne grundigt, bliver tandlægen nogle gange nødt til at ordne dem. I værste fald må tænder også trækkes ud. Til den efterfølgende behandling af sår, bruges der ofte kollagen. Hvilke fordele giver det? I denne artikel kan du læse mere om:

  1. Kollagen – Hvad er det?
  2. Kollagen efter tandekstration: Kollagen-kegler og kollagen-fleece
  3. Kollagen efter tandekstration: Kontrolleret knogleregenerering
  4. Kollagen og opbygning af tandkødet

1. Kollagen – Hvad er det?

Kollagen er et strukturprotein i bindevævet og udgør op til 30% af alle proteiner i den menneskelige krop. Kollagenfibre har en enorm trækkraft. Kollagen er den organiske komponent i tænder og i knogler, og udover det, er det hovedkomponenten i huden, brusken, senerne og ledbåndene. Vores krop kan selv danne kollagen. Men selvom det er let for kroppen når man er ung, bliver det sværere for den med alderen: Fra omkring 25-års alderen forringens kroppens egen kollagensyntese. er den internationale betegnelse. Collagen

Du kan læse mere om dannelse og definitionen af kollagen i artiklen Hvad er kollagen (collagen), og hvad består det af?

2. Kollagen efter tandekstration: Kollagen-kegler og kollagen-fleece

Nogle gange er man nødt til at få trukket en tand ud. Det kan være på grund af karies eller fordi tanden er løs som følge af parodontose. Selv visdomstænderne må nu og da vige pladsen, hvis de skaber problemer som pladsmangel, cystedannelse eller betændelse.

Eksperter anbefaler ofte indsættelse af specielle kollagen-kegler eller kollagen-fleeces ved tandudtrækninger. Dette fremskynder sårheling og bevarer knoglens form. Dette letter den efterfølgende knogledannelse, hvilket er nødvendigt for at kunne indsætte et implantat. Således kan den nødvendige knogledannelse reduceres til et minimum. Dette kaldes for »socket preservation«.

Kollagen-fleece

Kollagen-fleece har en svamplignende struktur og har en positiv effekt på blodkoagulation. Det fungerer således: Blodpladerne samler sig omkring kollagenfibrene og udløser koagulationsreaktionen. Dette er enormt vigtigt, fordi selv ved enkle tandudtrækninger kan dårlig blodkoagulation føre til alvorlige blødningskomplikationer. Blødninger efter tandlægebehandling i munden kan virke harmløse men må ikke undervurderes, da de kan føre til livstruende situationer, for eksempel for personer med nedsat blodkoagulation.

Derudover er kollagen-fleece i stand til at absorbere store mængder væske, hvilket tillader det at absorbere sekretioner, bakterier og afstødt materiale. Såret efter tandudtrækningen udfyldes nemt med kollagen-fleece, blødningen stoppes, og det forhindrer således normalt dermed dannelsen af et sårhematom. Kollagen-fleece er fuldstændig resorberbart, og der er ikke brug for at fjerne det ved et nyt indgreb. Det er meget biokompatibelt, da det er et materiale kroppen selv danner. Kollagenet som anvendes,kommer fra dyr, og minder om det menneskelige protein. Derudover understøtter det dannelsen af nye blodkar og fremmer knoglevækst. Sidst men ikke mindst fremmer det sårheling og takket være dets pH-stabilitet reduceres risikoen for betændelse i såret. Selv med tænder.

Kollagenkegle

Kollagenkegler anvendes også, da de også hjælper med at stoppe blødningen. Keglernes pasform hjælper med at beskytte såret mod bakterier og madrester. Sårhelingen efter en tandekstration forløber således: Først skal der dannes et blodkoagulum. En blodkoagulum er en slags “blodprop”. Den er enormt vigtigt, for hvis det ikke udvikler sig optimalt, mangler beskyttelsen af ekstraktionsalveolen, og det kan ofte føre til en sårinfektion. Blodkoagulummet infiltreres derefter af fibroblaster (bindevævsceller) og erstattes af disse. Som et resultat vokser fine blodkar i og gennem keglen. Dette muliggør optimal tilførsel af næringsstoffer og ilt til overgangsvævet. Også knogleregenereringen understøttes.

3. Kollagen efter tandekstration: Kontrolleret knogleregenerering

Kollagen spiller en stor rolle i regenereringen af væv. Derfor bruges kollagen især efter tandkirurgi – for det meste form af en kollagenkegle efter en tandekstraktion. Denne kegle indsættes i såret, hjælper med sårheling og hjælper med at stoppe blødning. Derudover beskytter den såret mod madrester og bakterier. En stor fordel ved kollagenkegler er, at de ikke skal fjernes igen efterfølgende. De resorberes efter et par uger og er derfor egnede til tandimplantater, eller efter fjernelse af visdomstænder eller biopsiprøver.

Kollagen bruges også til kontrolleret knogleregenerering. Knogledefekter i kæben opstår ofte ved at man går længere tid uden en tand efter en tandekstraktion. Hvis en tand fjernes og ikke udskiftes rettidigt, trækker knoglen sig tilbage fra sårområdet, da den ikke længere belastes. For at kunne placere et implantat skal der dog opbygges ny knogle. Den kunstige tandrod skal nemlig være helt omgivet af knogler for at få en sikker pasform. Derfor er kontrolleret knogleregenerering blevet en integreret del af implantologien. Her bliver regenereringskapaciteten af ens egen knogle udnyttet ved at bruge barrierermembraner, knogle og på den måde bliver den forsvundne alveolarkamknogle genopbygget. Det gør det muligt at indsætte et implantat.

Alveolarkamknoglen skal ikke blot repareres, men regenereres. Dette kræver beskyttelse fra en membran, der tjener som en mekanisk barriere, under hvilken kroppens egne knogler kan gendannes. For uden membranbarrieren ville der i stedet for den langsomt nyvoksende knogle dannes et hurtigere voksende bindevæv. Og det er netop til sådanne membraner, at ikke-tværbundet kollagen ofte bruges. Først hæves slimhinden mellem kæbenbenet og den overliggende kæbehule. Nu kan membranen og det knoglesubstituerende materiale eller endogene materiale udfylde mellemrummet. Som membran adskiller kollagen hulrummet fra knoglen og dækker den helt. Her er den fastgjort, og den tidligere frigjorte slimhindelap er dækker helt over, og sys. Fordelen ved at bruge kollagen – et resorberbart materiale – er, at der ikke kræves en ny kirurgisk procedure til at fjerne det. Knoglen kan nu dannes under den beskyttende membran, og kollagenet opløses efter et stykke tid.

4. Kollagen og opbygning af tandkøddet

Vi har brug for mere end bare smukke tænder for at få et strålende smil. Tandkød bør se sundt og vitalt ud. Sundt tandkød er fastere omkring tænderne end resten af den bevægelige slimhinde. Det skal kunne modstå tryk og friktion, og have en selvrensende funktion. Tandkøddet omslutter tanden og sørger for, at den sidder sikkert. Det beskytter også periodontium mod bakterier.

Trækker tandkødet sig tilbage, giver det ikke kun æstetiske gener, det kan også for eksempel begrænse evnen til at tygge sprøde fødevarer. Derudover kan mundhygienien for de berørte blive vanskeligere at holde, da tandkødet nu kan gøre ondt og bløde. En følge af dette kan være tandkødsbetændelse. Hvis betændelsen bliver kronisk, kan den også føre til et tab af knogler og tandkød. Konsekvensen kan være blottede tandhalse, som reagerer overfølsomt over for varme, kulde, surt og sødt eller at det bliver nødvendigt at indsætte implantater. Er det først kommet så vidt, er behandlingen normalt dyr, tidskrævende og kompliceret.

En af de vigtigste årsager til at tandkødet trækker sig tilbage er plak, der ophobes mellem tanden og tandkødet. Men også kvæstelser i tandkødet ved en forkert pudseteknik eller tunge- og læbepiercinger kan være årsager til at tandkødet trækker sig tilbage.

Kollagen er her en innovativ behandlingsmulighed. Der anvendes en absorberbar kollagenmatrix, der transplanteres til de blottede tandhalse. Den anvendte kollagenstruktur ligner meget menneskets. Derfor integreres det i det omgivende bløde væv og omdannes til bindevæv.

Har du lige fået foretaget et tand-indgreb, og ønsker du at gøre noget godt for dig selv? Så spis en god bouillon eller suppe kogt på suppeben, som indeholder meget kollagen og som er en meget skånsom spise efter et indgreb hos tandlægen. Du behøver ikke at tygge noget, bouillonen sørger for at du ikke får væsketab og understøtter med det indeholdte kollagen sårhelingen. Ideer til opskrifter finder du her: Lækre opskrifter med kollagen og gelatine.

 

 

Du kan finde yderligere oplysninger i vores detaljerede Kollagen-redaktion:https://bonebrox.dk/kollagen/

 

 

Kilder:

http://www.zahngesundheit-online.com/Mund-Kiefer-Gesichtschirurgie/Gesteuerte-Knochenregeneration/

https://www.dentalepraxisklinik.de/fuer-patienten/oralchirurgie/zahnentfernung-freilegunghttp://www.amc-oraltec.de/kollagenkegel—vlies.html

https://www.zwp-online.info/fachgebiete/oralchirurgie/problemmanagement/medikamentoes-verursachte-blutgerinnungsstoerungenhttps://botiss-dental.com/de/products/collacone-de/

https://www.drs-kisters.de/wp-content/uploads/2016/06/Kisters_Stadtmagazin_76.pdf

https://www.oralchirurgiewallgraben.de/leistungen/kieferchirurgie/parodontalchirurgieMucograft_patient_information_gain_of_keratinised_tissue_de.pdf

#farmorsyndling auf Instagram

Post dine billeder på Instagram og link til @bonebrox.
Med lidt held kan du vinde en rabatkode på 10 %, og vi præsenterer dig i vores Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-18T11:40:56+02:00