KOLLAGEN: WER KAUFEN, WER ERHÄLT, WER DOSIERT?

Kollagen er populært. Og det er ikke så underligt: Ikke kun berømtheder fra Hollywood og livsstilsbloggere bruger kollagen i deres daglige kost, proteinet bliver også mere og mere populært her til lands. Kollagen er egentlig ikke en hemmelighed – selv vores bedstemødre kendte til den positive virkning og kogte suppe på ben, som var fuld af dette værdifulde protein. Men hvor kan du købe kollagen? Hvordan kan du optage det i kroppen og hvad er den rigtige dosis? Her får du mere at vide om:

  1. Hvad er kollagen?
  2. Køb af kollagen: Hvor får du fat i det?
  3. Kollagen – hvordan tages og doseres det?
  4. Erfaringer: Hvor hurtigt virker kollagen?

1. Hvad er kollagen?

Kollagen er et strukturprotein og er med sine 30% det mest forekomne protein i menneskets krop. Takket være sin »limende effekt« holder det sammen på vores krop. Som en vigtig komponent i huden og bindevævet, inklusive i knogler, brusk, sener, ledbånd og tænder, giver det styrke og støtte. Kollagen er i stand til at binde vand og hjælper derfor med at holde huden elastisk og stram. Kollagen understøtter anti-aging, ved skader og ved problemer med led, muskler, knogler og bindevæv.

Vores krop kan egentlig selv danne kollagen. Evnen til dette aftager dog gradvist i voksenalderen. Fra omkring 25-års alderen Producerer vores krop ikke længere så meget af proteinet, og de første følgevirkninger af dette kan ses: De første tegn på rynker og et svagere bindevæv bliver synlige. Vi kan dog hjælpe vores krop ved at indtage kollagen gennem kosten eller indtage det som et kosttilskud. Man kan for eksempel indtage kollagen i form af pulver, piller, kapsler eller drinks. Naturligvis er en suppe kogt på ben også en god kollagen-booster. Collagen er i øvrigt den internationale betegnelse.

2. Køb af kollagen: Hvor får du fat i det?

Du kan købe kollagen i forkellige former som for eksempel kollagen drikkeampuller, kollagenkapsler eller kollagenpulver. Derudover findes der shampoer, cremer, serummer og ansigtsmasker med kollagen. Man kan endda også købe en kollagen-champagne ved navn »Beauty Secco«. Du kan få produkterne hos matrialister og på apoteker. Frem for alt vides produkterne fra apoteket at have en god effekt. Du kan også købe kollagenprodukter i parfumerier, i helsekostbutikker og naturligvis også online. Derudover: Kollagenkapsler sælges ofte i kombination med hyaluronsyre for yderligere at forstærke anti-age-effekten.

Hvis du selv vil lave din egen kollagen-booster, kan du lave en suppe på suppeben. Knogler er nemlig fulde af kollagen, og koges de i en suppe, bliver suppen fyldt med kollagen i kogeprocessen. Kollagenkomponenterne absorberes særlig godt i tarmen. Benene til en boullion kan du sjældent få i supermarkedet. Du kan dog som regel få dem hos slagteren, hvor de ofte er ret billige at købe. Da knogler ellers ikke bliver brugt, bliver de nemlig ofte bare smidt ud. Således gør du også noget godt, fordi det alt fra det slagtede dyr anvendes og intet går til spilde. Bemærk: Alt efter hvilke ben du ønsker at købe, kan det være at du bliver nødt til at forudbestille dem.

Køb af kollagen: Den bedste kollagen-kvalitet

Det er særlig vigtigt at du er opmærksom på kvaliteten når du køber kollagen. Vær særlig opmærksom på hvor det kommer fra, renheden og at det er af økologisk kvalitet. Kollagen skal helst komme fra fritgående dyr, og ikke fra det konventionelle landbrug. Vi optager nemlig både gode og knap så gode indholdsstoffer gennem vores kost. Kvaliteten af produktet afgør derfor hvor sundt produktet egentlig er. Produkter der er knap så gode har også en knap så god effekt.

Vil du gerne købe okseben til en oksesuppe skal du være opmærksom på at købe økologisk. Dyrene skal ubetinget være blevet fodret med græs i stedet for med korn. Korn er nemlig ikke korrekt fodder til dyr og derfor er køerne fejlernærede og underforsynede med vitaminer. Det samme gælder suppehøner, som også helst skal være økologiske og fritgående. Når det gælder fisk skal du helst vælge bæredygtige, vilde fisk. Deres ben er fulde af kollagen og værdifulde næringsstoffer som omega-3-fedtsyrer, og det ender alt sammen direkte i suppen. Naturligvis er der også etiske grunde til ovenstående. For dit helbred, dyrene og miljøet er det værd at se nærmere på hvor knoglerne kommer fra. For mere information om dette emne, kan du læse vores artikel kvalitet – eller: Hvad er godt kollagen?

3. Kollagen – hvordan tages og doseres det?

Den anbefalede dosis kollagen er mindst to og maksimalt ti gram dagligt. På spørgsmålet om hvornår du skal tage kollagen er der kun et svar: Når det passer dig bedst. Morgen, middag, aften, i kaffen, efter træning eller på sofaen om aftenen – du kan tage din daglige ration kollagen, når du vil.

Indtagelse: Kollagen i maden

De flydende kollagenprodukter, som man indtager, er særligt populære. Til disse flydende produkter hører kollagen-drinks, kollagen-drikkeampuller, dråber, shots og naturligvis også supper fremstillet på suppeben. Derudover kan man også indtage kollagen i fast form: Du kan blandt andet få kollagenpulver (kollagenhydrolysat), kapsler, piller eller tabletter som kosttilskud.

Kollagenpulver er særlig populært i øjeblikket, da det nemt kan bruges i lækre opskrifter. Du kan endda røre det i din morgenkaffe. Det kan også bruges i müsli, i smoothies eller havregrød, ved at tilsætte en spiseske kollagenhydrolysat, så morgenmaden bliver en rigtig kollagen-booster. Du kan også være kreativ og for eksempel lave en kollagen-matcha-latte eller en gurkameje-kollagen-latte. Også i supper og saucer kan der tilføjes protein.Kollagen i form af gelantine er også meget kendt og bruges i desserter som budding og panna cotta. Du vil ikke kunne smage kollagenen, da det ikke smager af noget.

Du finder i øvrigt gode ideer til opskrifter i artiklen Lækre opskrifter med kollagen og gelantine.

Udvortes optag: Kollagen cremer & andet

Kollagen bruges også gerne i anti-aging-produkter. Det er tiltænkt til brug udvortes i form af kosmetikprodukter. I reolerne hos matrialisten finder man en lang række kollagen-masker, kollagen-serummer, -cremer og shampooer. Men du skal huske, at kollagen fra kosmetiske produkter ikke kan trænge ind i de dybe hudlag, og at det heller ikke er tilladt. Ellers ville produktet være medicin og ikke frit tilgængeligt. Effekten af kollagencremer og andet kan kun være overfladisk – selvom markedsføringsslogans ofte lover noget andet. Du kan læse mere om dette emne i artiklen Hvilken effekt har kollagen på hud, hår og som anti-aging-middel?

4. Erfaringer: Hvor hurtigt virker kollagen?

Der er mange empiriske data fra undersøgelser og også fra communities, der nøje har beskæftiget sig med kollagen. Der findes talrige blogindlæg fra sundhedsbevidste bloggere, som med kritiske tests og selveksperimenter beskriver virkningen af kollagen på krop og sind. Resultaterne ser sådan her ud:

Erfaringer med kollagen

Effekten af en daglig dosis kollagen af høj kvalitet kan hurtigt ses hos de fleste brugere. For de fleste var den første mærkbare effekt på huden, hvor effekten normalt først mærkes, og den var mærkbar efter blot to uger. For de fleste brugere blev hudens tekstur mere jævn, strammere og glattere. Selv cellulite, store porer og semulinkorn, såkaldte bygkorn, kunne kollage effektivt hamle op med: Allerede efter en til to uger kunne brugerne i communityet mærke positive forandringer i deres hud og bindevæv.

Et andet stort plus for ved dagligt indtag af kollagen, som blev rapporteret af brugerne er, at de også blev mindet om, at man skal være aktiv i for sit helbreds, skønheds og sin generelle velværes skyld. Til en hvis grad kan vi selv styre hvordan vi har det. Og med små tricks kan vi selv sørge for en smukkere hud, stærkere hår og negle samt mere modstandsdyglige led og et strammere bindevæv – helt uden kirurgiske indgreb. Det daglige indtag af kollagen understøtter ikke kun skønhedseffekten på vores krop, men er også en daglig påmindelse om at tænke på os selv og vores helbred. Motion, frisk luft, en sund kost og en positiv indstilling hører også med til at vi kan føle os godt tilpas. Fordi daglige rutiner og et klart mål i tankerne er stadig den bedste måde at øge sin trivsel på lang sigt og også til at opnå visuelle forandringer. En sund livsstil kan nemlig påvirke udseendet positivt. Og en daglig portion kollagen understøtter dette.

 

Du kan finde yderligere oplysninger i vores detaljerede Kollagen-redaktion:https://bonebrox.dk/kollagen/

 

Kilder:

https://www.fitness-and-food.de/schoene-haut-durch-kollagen-und-5-gute-gruende-warum-du-es-nehmen-solltest/

#farmorsyndling auf Instagram

Post dine billeder på Instagram og link til @bonebrox.
Med lidt held kan du vinde en rabatkode på 10 %, og vi præsenterer dig i vores Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-14T12:20:20+02:00