HVORDAN PÅVIRKER KOLLAGEN TARMEN?

Det trykker, gør ondt, man er oppustet og har kramper – når tarmen giver problemer, går det ikke kun udover ens helbred, men også ens livskvalitet. For mange mennesker er tarmproblemer blevet hverdag: Forstoppelse, diarré og oppustethed er de hyppigste tarmproblemer. Synderen er ofte den moderne livsstil, der gør at vi sidder for meget og spiser for mange færdigretter. Tarmsygdomme er hyppigt forekomne i Danmark. Blandt de mest almindelige helbredsproblemer er for eksempel irriteret tyktarm, men også den såkaldte leaky gut giver mange problemer. En anden vigtig gruppe af sygdomme er kronisk inflammatorisk tarmsygdom, herunder morbus chroms sygdom og ulcerøs colitis. Kollagen kan være en løsning.

I denne artikel får du mere at vide om:

  1. Tarmen Når
  2. tarmen giver problemer
  3. Kollagen: Tarm
  4. Tarm: Kollagen ved leaky gut-syndrom
  5. Tarm: Kollagen ved irriteret tyktarm
  6. Tarm: Kollagen til tarmfloraen

1. Vores tarm

Vidste du at tarmen er vores største organ? Med sine 200 m² svarer tarmen til en halv fodboldbane. Den store overflade er meget vigtig for at tarmen kan udføre sin funktion korrekt. En af disse funktioner er optagelse af næringsstoffer. Den næring du optager, optager du nemlig i tarmen, som så fordeler den rundt i kroppen. Derudover fungerer tarmen som et af de vigtigste afgiftningsorganer, fordi nedbrydningsprodukterne fra leveren udskilles gennem afføringen. Og: Cirka 80% af alle immunceller i menneskekroppen findes i tarmen. Det er altså her det afgøres, hvor godt dit immunforsvar er. Tarmvæggen er kun nogle få tusindedele af en millimeter tyk, men giver stadig en solid barriere, der er vigtig for os. Hvis tarmvæggen ikke er intakt, kommer bakterier, toksiner og ufordøjet mad ind i blodbanen og forårsager betændelse, hvilket kan være forbundet med forskellige kliniske lidelser. Så tarmsundheden har en enorm indvirkning på vores samlede helbred. De gode nyheder: Du kan påvirke din tarmsundhed og dermed dit generelle helbred positivt gennem din livsstil og din kost.

2. Når tarmen giver problemer

Det anslås, at en fjerdedel af befolkningen i industrialiserede lande lider af fordøjelsesbesvær. Årsagerne er ofte genetiske eller livsstilsrelaterede intolerancer over for fødevarer som for eksempel laktose, gluten eller et overskud af fruktose. Leaky gut-syndrom og ændringer i tarmfloraen kan også forårsage problemer i tarmen. Derudover er der kroniske inflammatoriske sygdomme, såsom morbus crohn sygdom og ulcerøs colitis og autoimmune sygdomme, såsom cøliaki. Årsagen til irriteret tyktarm er ikke helt klar. Altså en hel række tarmgener, der ofte betyder alvorlig smerte, ubehag og nedsat livskvalitet for de berørte.

Og hvad har alle disse tarmproblemer til fælles? Ofte er tyndtarmen og tarmslimhinden beskadiget. Hvordan kan vi så beskytte og understøtte tarmen? Eksperter mener, at kollagen og hyaluronsyre hjælper med at »forsegle« tarmen. De understøtter tarmen i reparation af tarmceller og tarmslimhinden. Og hvordan fungerer det så?

3. Kollagen: Tarm

Kollagen er det vigtigste strukturprotein i den menneskelige krop og udgør ca. 30% af det samlede proteinindhold i hele kroppen. Det er primært placeret i bindevævet og udgør en stor del af den ekstracellulære matrix. Kollagen er altså det der holder vores krop sammen. Det er med andre ord en slags ramme som giver vævet form og fasthed. Etymologien tillader konklusioner om dens funktion i kroppen: Udtrykket kollagen udspringer fra det græske Leim ordkolla, som betyder lim. Kollagenfibre har en enorm trækstyrke, men er nærmest ikke strækbare. Kollagen er sammensat af forskellige aminosyrer. Et af de mest forekomne er glycin. Det er således en vigtig bestanddel i kollagen. Denatureret – dvs. kogt – kollagen kaldes gelatine. Det findes blandt andet i bouillon som har fået lov at koge i lang tid. Du kan læse mere om dannelse og sammensætning af kollagen i artiklen Hvad er kollagen (collagen), og hvad består det af?

Kollagens virkning i tarmen

Kollagen er kendt for at berolige tarmslimhinden. Forskere siger: Det reparerer de beskadigede cellevægge og fylder dem med vigtige aminosyrer. Kollagen har evnen til at opbygge bindevæv, og det er præcis hvad der er en stor fordel for tarmen. Dette skyldes, at kollagen hjælper med at “forsegle” den beskyttende slimhinde i mave-tarm-kanalen. Patienter med inflammatorisk tarmsygdom har ofte lave kollagenniveauer i blodet. Aminosyrerne indeholdt i kollagenet bidrager til opbygning af vævsforing i tarmen. Eksperter mener, at målrettet kollagenoptagelse gennem kosten kan hjælpe med at behandle forstyrrelser i fordøjelseskanalen. Herunder generne ved leaky gut-syndrom, irritabel tyktarm, morbus crohn og colitis ulcerosa. Derudover understøtter proteinet tarmen med ad at optage vand. En af egenskaberne ved kollagen er nemlig, at det kan binde vand: Cirka 60% af dets vægt repræsenterer vandindholdet.

Kroppen kan selv producere kollagen. Når vi bliver ældre – fra omkring 25-års alderen, aftager kroppens egen evne til kollagensyntese. Følgerne af dette bliver synlige i form af rynker og et svagt bindevæv. Så vi skal derfor indtage kollagen gennem kosten. Kollagenrige fødevarer er blandt andet lækker suppe kogt på suppeben eller mad med gelatine. Gelatine består nemlig af op til 90% kollagen. Du finder gode ideer til opskrifter i artiklen Lækre opskrifter med kollagen og gelatine.

Glycin i kollagen – tarm

I kollagenet findes glycin på hver tredje plads. Frem for alt er denne aminosyre kendt for at stabilisere tarmslimhinden. Forskere formoder, at virkningen af glycin er, at det reducerer skader som følge af overskydende syre og fremmer beskyttelsesmekanismer, såsom den gastriske slimhindes blodcirkulation (M.A. Razak et al., 2017). Studier bekræfter det også: Glycin kan styrke tarmen takket være sine antiinflammatoriske, immunregulerende og cellebeskyttende egenskaber (Z. Zhong, 2003).

Glycin er derfor et stof, der udøver en beskyttende virkning på enterocytterne. Enterocytter kaldes også hæmocytter, og de er de mest almindelige celler i tyndtarmen. Her er de ansvarlige for optagelsen af næringsstoffer. De findes desuden også i tyktarmen. Derudover danner vores tarm glycintransportøren GLYT1. Det sikrer tilstrækkelig glycinforsyning til slimhindecellerne i tynd- og tyktarmen. Forskere mener, at glycin er især nyttigt ved inflammatorisk tarmsygdom.

Glycin er en ikke-essentiel aminosyre. Det betyder, at kroppen egentlig selv kan danne glycin. Der er nogle tilfælde, hvor kroppen ikke er i stand til det. En proteinfattig kost kan forårsage glycinmangel. I sådanne tilfælde skal man målrettet indtage glycin i kosten – her er kollagenrige fødevarer såsom en suppe kogt på suppeben en rigtig god kilde.

Glutamin i kollagen – tarm

En anden aminosyrer i kollagen og gelatine er glutamin. Slimhindecellerne i mave-tarm-kanalen bruger glutamin som deres vigtigste energikilde. Forskere har fundet, at der ved tilførsel via infusion – altså via sonde – uden glutamin i tarmen, sker en nedbrydning af væv i slimhinden og tyndtarmen. Hvis der imidlertid tilsættes glutamin til infusionsopløsningen, gendannes tarmslimhinden.

Forskere fandt også ud af, at glutamin påvirker aminosyremetabolismen hos tarmbakterier (Dai ZL et al. 2012). Resultatet: Tilsætter man glutamin til bakteriekulturerne reduceres nedbrydningen af de fleste af aminosyrerne i bakteriestammerne i tyndtarmen. Hvad betyder det præcist? Hvis der nedbrydes færre aminosyrer, øges biotilgængeligheden i blodkredsløbet.

Ved sygdomme, såsom irriteret tyktarm, morbus crohn og colitis ulcerosa, kan et supplement med glutamin derfor være nyttigt.

4. Tarm: Kollagen ved leaky gut-syndrom

En ensidig kost, alkohol, infektioner og antibiotika kan skade tarmvæggen og gøre den gennemtrængelig. Hvis tarmvæggen er blevet “hullet”, taler man om leaky gut-syndrom, altså en utæt tarm. Mange mennesker lider af dette syndrom, mange uden at vide det. Men symptomerne kan være generende for kroppen: Disse inkluderer tarmproblemer såsom oppustethed, smerter eller irritabel tyktarm, hudproblemer, overfølsomhed over for visse fødevarer, men også depression og angstlidelser kan være forårsaget af utæt tarmsyndrom.

Den utætte tarmvæg får nemlig bakterier og toksiner til at komme ind i blodbanen. For at fjerne dem fra kroppen, angriber immunsystemet. Selvom dette immunsvar faktisk er beregnet til at beskytte kroppen, fører det også altid til betændelse. Eksperter bruger kollagen og gelatine til at behandle leaky gut-syndrom. Kollagen har – som ordet antyder – en limende effekt og fungerer som et reparationssæt i tarmen. Kollagen og gelatine understøtter således regenereringen af tarmslimhinden og forsegler den. Gelatine indeholder desuden aminosyren glutamin. Glutaminen hjælper også med at styrke tarmvæggen, beskytte den og dermed modvirke konsekvenserne af leaky gut-syndrom.

En fordel ved suppe kogt på suppeben som kollagenkilde er, at det også indeholder hyaluronsyre. Hyaluronsyren understøtter også regenereringen af tarmen. Derudover er suppe let fordøjeligt, og det har en gavnlig virkning på fordøjelseskanalen.

5. Tarm: Kollagen ved irriteret tyktarm

Forstoppelse, diarré, oppustethed og slemme underlivssmerter er symptomer på irritabel tyktarm. For de berørte har dette vidtrækkende konsekvenser, fordi det ikke rigtig er muligt for dem at leve et normalt liv. Generne er alvorlige, og man kan aldrig rigtig forudse hvornår de sætter ind.

Hos mennesker med irritabel tyktarm er tarmfunktionen forstyrret. Årsagen er desværre ikke kendt. Videnskaben har fremsat et par hypoteser, der stadig skal bevises. Efter diagnosen af irritabel tyktarm finder der således et individuelt behandlingskoncept sted.

Ved irritabel tyktarm kan den målrettede optagelse af kollagen dog have positive effekter for alle. Folk der lider af dette, skal nemlig generelt ændre deres kost og undgå alt, der belaster tarmen for meget. Fødevarer der gør dette inkluderer sukkerholdige og fedtholdige fødevarer samt kulhydrater og mejeriprodukter. Kollagenet fra en suppe kogt på suppeben kan for eksempel have en gavnlig virkning på gener fra den irriterede tarm. For også her fremmer aminosyrerne opbygningen af det væv, som dækker tarmen.

6. Tarm: Kollagen til tarmfloraen

Vores tarme vrimler af mikroorganismer: I den menneskelige fordøjelseskanal findes der mellem 300 til 500 forskellige typer bakterier. Disse sikrer, at stofferne fra maden omdannes. Mange af disse mikroorganismer er af enorm betydning for en sund krop. En sund tarmflora er kendetegnet ved overvejende at have gode bakterier. Der er nemlig også bakterier, der kan skade kroppen. Den afgørende faktor er derfor, fra hvilken bakteriestamme vores tarm koloniseres. Den vigtigste årsag til skadelige bakterier i tarmen er brugen af antibiotika, dårlig kost, mangel på motion og kronisk stress.

Især kollagenholdige fødevarer kan være fordelagtige for tarmsundheden. Forskere mener: De indeholdte aminosyrer, såsom glycin og glutamin, understøtter stabiliseringen af tarmfloraen. Frem for alt har glycin en positiv effekt gennem sin antiinflammatoriske, immunregulerende og cellebeskyttende virkning.

Journal of Gastroenterology and Hepatology har offentliggjort en undersøgelse, der siger, at mange gode bakterier i tarmen forbedrer immunforsvaret,hjælper os med at tabe os og at de endda kan lindre symptomerne på depression (E.M.M. Quigley 2013).

Du kan finde yderligere oplysninger i vores detaljerede Kollagen-redaktion:https://bonebrox.dk/kollagen/

 

Kilder:

https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2003/03000/L_Glycine__a_novel_antiinflammatory,.13.aspx

https://www.primal-state.de/wenn-der-darm-streikt-die-haeufigsten-probleme-im-ueberblick/

https://www.herbano.com/de/kollagen-hydrolysat-kapseln

https://www.diagnostisches-centrum.de/ueber-das-diagnostische-centrum-fuer-mineralanalytik/99-laborleistungen/dcms-profile/575-die-mikronaehrstoffanalyse-bei-darmbeschwerden.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22451274

 

#farmorsyndling auf Instagram

Post dine billeder på Instagram og link til @bonebrox.
Med lidt held kan du vinde en rabatkode på 10 %, og vi præsenterer dig i vores Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-17T14:53:51+02:00