HVILKEN EFFEKT HAR KOLLAGEN PÅ BINDEVÆV, CELLULITIS OG UNDER GRAVIDITET?

Kollagen har forskellige funktioner i vores krop. Det er et strukturprotein som udgør cirka 30% af proteinerne i vores krop. Primært findes det i bindevævet, som udfører alsidige funktioner i kroppen: Det bestemmer hudens modstandsdygtighed, fungerer som et vandreservoir eller er ansvarlig for stabiliteten af det bærende apparat i de indre organer – kort sagt: Vores krop kan ikke undvære bindevæv og dermed heller ikke kollagen. Når vi taler om kollagen og bindevæv, vil de fleste af jer sandsynligvis først tænke på cellulitis. Kollagen spiller her en afgørende rolle i kampen mod appelsinhuden. Hvis man er gravid, er det også en god ide at fylde kroppens kollagendepoter op. Hvorfor? I denne artikel får du mere at vide om:

  1. Kollagen og bindevæv
  2. Kollagen mod cellulitis
  3. Kollagen i graviditeten

1. Kollagen og bindevæv

Ordet bindevæv betegner forskellige vævstyper. Det findes i alle områder i kroppen og har forskellige funktioner. Bindevævet består hovedsageligt af kollagen. Det kan – afhængigt af sin art – udgøre en væsentlig del af den ekstracellulære matrix. For eksempel bestemmer det knoglernes fleksibilitet, trykmodstanden i ledbrusk og robustheden i ledbånd og sener. Udtrykket kollagen stammer fra det græske ord kolla, som betyder lim, hvilken egentlig beskriver kollagens funktion i kroppen temmelig godt. Måske har du set, at kollagen nogle steder skrives collagen. Det er den internationale skrivemåde.

Kollagenfibre er sammensat af mange små kollagenmolekyler. I vores krop er der forskellige slags kollagen. Man skelner mellem 28 typer. Hver af disse undergrupper har bestemte egenskaber og opfylder en bestemt funktion i bindevævet. Derfor forekommer de forskellige kollagen-typer også i forskelligt væv. De bestemmer, hvilke egenskaber vævet har, men også om det er sundt og stærkt. I huden, hvor kollagen er det vigtigste strukturprotein, afgør kollagenets type elasticiteten og fugten. For eksempel kan rynker og appelsinhud tilskrives ændringer i kollagen. Du kan læse mere om kollagen i huden i artiklen Hvilken effekt har kollagen på hud, hår og som anti-aging-middel?

Kollagen er ikke kun vigtigt for huden, men er også vigtigt i bindevævet mange andre steder i kroppen. Blandt andet for vores bevægelsesapperat. Hvis kollagenniveauet aftages eller omstruktureres her, kan dette have alvorlige konsekvenser: Bevægelsesrestriktioner, nedsat ydeevne og endda kronisk ubehag kan blive resultatet. Kollagen og bindevæv hører med andre ord sammen.

Et kig på bindevævet

Som nævnt ovenfor består den ekstracellulære matrix i vores bindevæv i stor udstrækning kollagen. Sammen med bindevævsceller danner det en tredimensionel maskestruktur. Mellemrummene fyldes op af proteoglycaner, der binder vand og danner et net med kollagen. Det gør vores bindevæv elastisk. Bindevæv har forskellige funktioner i kroppen. Det beskytter for eksempel organerne, kan fungere som et glidende lag eller danne kroppens støttestruktur. Der sondres mellem specielle bindevævstyper, såsom løst og stramt bindevæv. Blod og brusk og knoglevæv hører i en bredere forstand for eksempel også til bindevævet. Det fungerer således som et bærende skelet i den menneskelige krop, fordi det er involveret i at forme og vedligeholde den.

Dannelse af kollagen i bindevæv

Vores krop kan selv danne kollagen. Fibroblasterne er ansvarlige for dette. Fibroblaster er bindevævsceller og dem der er flest af i vores bindevæv. C-vitamin er essentielt for dannelsen af kollagen, og vi er nødt til at indtage nok af dette i kosten, da det også er nødvendigt for andre metaboliske processer. Du kan læse mere om hvordan kollagen præcis dannes og hvilken rolle C-vitamin spiller i artiklen Hvor forekommer kollagen – og hvordan kan du stimulere dannelsen af kollagen?

Når vi bliver ældre – fra omkring 25-års alderen mister kroppen gradvist evnen til selv at producere proteinet. Denne mangel på kollagenfibre manifesterer sig optisk som svagt bindevæv og rynker. Men den gode nyhed er: At vi kan understøtte kroppen i produktionen af kollagen. Nemlig ved at spise kollagenrigt mad. Disse inkluderer for eksempel en god suppe kogt på suppeben eller retter med gelatine, som mindst består af op til 90% af proteinet. Alternativt kan du også få kollagen gennem drikkeampuller, kollagenpulver eller kollagenkapsler. Kollagenkomponenterne absorberes særligt godt af tarmen, og kroppen transporterer dem gennem blodbanen direkte til det sted, hvor de er nødvendige.

2. Kollagen mod cellulitis

Cellulitis – alle ved hvad det er, de fleste kvinder har endda det på deres egen krop. På maven, på benene eller på numsen: Det anslås at op til 98% af alle kvinder i verden har appelsinhud. Det forekommer, når bindevævet bliver svagere. Og selvom det skyldes fedtholdige aflejringer, er appelsinhud på ingen måde kun et problem for overvægtige kvinder. Selv slanke kvinder kæmper med dellerne. Derudover kan en arvelig bindevævssvaghed eller den faldende østrogenproduktion i overgangsalderen medvirke til den bølgede hudoverflade. Til sammenligning har kun ca. 10% af alle mænd appelsinhud og det skyldes en meget enkel grund: Deres bindevæv er struktureret anderledes end kvinders. Mænds bindevæv har nemlig en tværlignende struktur og er vævet ind i et net. Dette tillader normalt ikke, at fedtforekomster fra det subkutane væv trænger igennem og dette bliver således ikke synligt i form af appelsinhud. KvinnersKvinders bindevæv løber imidlertid vinkelret på hudoverfladen, og de har tre subkutane fedtlag. Mænd har kun ét.

Mennesker, der ønsker at gøre noget ved deres cellulitis, kan – ud over målrettet træning – spise mad, der nærer kroppens eget kollagen. Mange mennesker har haft gode oplevelser med det og rapporterer at de har mindre cellulitis, når de spiser en kost med meget kollagen. Proteinet understøtter nemlig hudens elasticitet og giver den fugt. Derudover indeholder kollagen anti-cellulitecellulitis-aminosyrerne prolin, glycin og lysin, som hjælper med at reducere cellulitis og blødgøre huden.

Det viser studier også: Her resulterede 2,5 gram kollagenhydrolysat taget dagligt i seks måneder i en forbedring af moderat cellulitis. Hudens tykkelse blev også forbedret sammenlignet med kontrolgruppen, som ikke tog kollagen (Schunck 2015).

Aktiverende massage, brusebad med skift i temperatur og masser af væske er andre vigtige punkter, som du bør sætte dig ind i kampen mod den irriterende appelsinhud. Og kollagen mod cellulitis? Prøv det!

 

3. Kollagen i graviditeten

Også under graviditet giver det god mening at indtage kollagen. På den ene side for at forhindre de upopulære strækmærker – effekten er den samme som ved cellulitis – men også for at understøtte forplantningssystemet. En kvindes krop kører nemlig under graviditet i højeste gear. Der er jo et kommende menneske der skal forsynes med næring.

Kollagen i cervixog for tidlig fødsel

Og hvad har kollagen så præcist at gøre med graviditet? Når fødselstidspunktet nærmer sig, finder den såkaldte cervicale modning sted. Dette betyder, at livmoderhalsen (cervix) blødgøres for at forberede den forestående fødsel. Livmoderhalsen består mest af alt af bindevæv (ca. 90%) – altså hovedsageligt af kollagen, foruden elastin og proteoglycaner. Under graviditet, fødsel og efter fødslen er livmoderhalsen underlagt konstante ombygningsprocesser: Under graviditet er livmoderhalsen omkring 4 cm lang og fast. Til fødselenfødslen skal livmoderhalsen hurtigt udvides til en diameter på 10 cm. Den bliver blød og lige så tynd som papir, kun for at vende tilbage til sin oprindelige, faste form efter fødslen. En utrolig forandring inden for kort tid som følge af modningsprocesserne i den sene graviditet.

Men hvis livmoderhalsmodningen finder sted for tidligt, sættes fødslen irreversibelt i gang. Følgevirkningen er, at livmoderhalsen ikke længere kan holde babyen, så der sker en for tidlig fødsel. Den vigtigste årsag til perinatalprænatal dødelighed er for tidlig fødsel. PerinatalPrænatal refererer til tiden omkring fødslen. Videnskab er stadig i gang med at forstå den biologiske årsag for prematurpræmatur fødsel. Det står dog klart:

At bindevævet i livmoderhalsen er et komplekst samspil mellem blandt andet kollagen type I og III, elastin, fibroblaster, proteoglycaner og et vandindhold på op til 80%. Denne sammensætning ændres under graviditet, fødsel og i tiden efter fødslen. Hvis en kvinde ikke er gravid, består bindevævet af 80% kollagen. I løbet af en graviditet stiger det absolutte kollagenindhold, men samlet set er der et fald i kollagenkoncentrationen i livmoderhalsen. Det er en helt naturlig proces. Men hvis det kommer for tidligt til en nedbrydning af kollagenstrukturen, kaldes det livmoderhalsinsufficiens, altså en svækkelse af livmoderhalsen. Dette er en stor årsag til tidlig fødsel. Kollagenstrukturen er nemlig ansvarlig for cervix fasthed.

Som vi allerede ved, er C-vitamin en vigtig medfaktor ved kollagensyntese. Der mangler dog studier i dette, men eksperter finder det sandsynligt, at ekstrem C-vitamin-mangel kan fremme risikoen for en for tidlig fødsel. Derfor kan det være nyttigt under din graviditet at få masser ad C-vitamin C og kollagen, og helst gennem kosten.

Du finder gode ideer til opskrifter i artiklen Lækre opskrifter med kollagen og gelantinegelatine.

Du kan finde yderligere oplysninger i vores detaljerede Kollagen-redaktion:https://bonebrox.dk/kollagen/

Kilder:

https://www.netztherapeuten.de/blog/grundsubstanz-bindegewebe-was-ist-eine-kollagen-und-grundsubstanz-synthese-des-bindegewebes/

https://flexikon.doccheck.com/de/Bindegewebe

https://www.amigaprincess.com/straffes-bindegewebe-dank-kollagen/

https://www.universitatsmedizin-goettingen.de/knochenbruehe-vorteile-fuer-die-verdauung-arthritis-und-cellulite/

https://books.google.it/books?id=lvsmBAAAQBAJ&pg=PA450&dq=kollagen+schwangerschaft&hl=de&sa=X&ved=0ahUKEwio0pLKz8_iAhVJyaQKHYGRAw4Q6AEIKTAA#v=onepage&q=kollagen%20schwangerschaft&f=false

Superfood Knochenbrühe – Ariane Resnick

#farmorsyndling auf Instagram

Post dine billeder på Instagram og link til @bonebrox.
Med lidt held kan du vinde en rabatkode på 10 %, og vi præsenterer dig i vores Hall of Brox!

#omasliebling auf Instagram Poste deine #omasliebling Fotos auf Instagram und verlinke @bonebrox. Mit etwas Glück kannst du einen 10% Rabattcode gewinnen und wir featuren dich in unserer Hall of Brox!
2020-02-18T12:07:29+02:00